30 November 2009

Кекс с вода (от мама)

6 яйца
2 ч.ч захар
6 лъж. олио
6 лъж. вода
2 ч. ч. брашно, 1 пакетче бакпулвер
1 лимон - кората му
пакетче ванилия
Пече се на 180 градуса.

Все забравям да го пробвам този кекс, може би следващата събота и неделя.

29 November 2009

Water to air

Интересен текст, провокиращ ме да си купя нови книги. Преди малко някой седеше на стола до бюрото ми. Снощи - топло вино, зимно мохито и салса. Студено прибиране вкъщи. Китайски филм като странен трип. Крем супа, без пасатор = супа с разни неща. One giant leap - My culture. Отново ще легна късно.

28 November 2009

Обичам


...тези дръжки на светофарите за велосипеди! Толкова са удобни!

Onigiri Factory


Вчера вечерта участвах в едно от най-забавните неща в живота си! Бях част от поточна линия, в която правехме оризови топки, с идеята да открием идеалните съставки за идеалната оризова топка. Проектът разбира се, е на приятелите ни от Япония, и още веднага след като Казу прати мейл с молба за помощ му писах, че с удоволствие ще участвам! През седмицата имахме няколко тренировки, на които изядохме огромно количество ориз и японски специалитети. А снощи отборът от 6 човека, всеки въоръжен с компютър за задаването на колко грама да е ориза или каква плънка да се сложи, застана пред публиката в бар Zum Rothen Krebsen, и поточната линия започна.
Получи се страхотно парти и много се смяхме. Японците, за съжаление, си тръгват в понеделник, много ще ни липсват!

P.S.
Прилагам кратко описание на проекта:
'In Japan when we travel we almost always take “onigiri” with us. A long time ago it was said, that woman who can’t make good onigiri won’t be married. So now, please allow us to introduce “The Onigiri Production Factory” which calls upon many of Japans highest technologies while still retaining the atmosphere of the good old years.'

24 November 2009

22 November 2009

Неделя

Слънцето
разкърши ръце.
Мъглата избяга.

21 November 2009

Charlotte Gainsbourg


Мацката от 'The sience of sleep' и 'Im not there' се оказа дъщеря на Серж Гейнсбург. Последният й албум е продуциран от Бек. Ммм чакам с нетърпение.

The british museum had lost it's charm...


Мъглата навън е като мляко. Едва виждам отсрещната сграда.

20 November 2009

Be There

Събудих се с главоболието, с което легнах. След късото кафе в Cubus между двете лекции малко се събудих, но пак главата ми тежи. Не знам от какво е, сигурно от недоспиването и умората след тренировка. Сега слушам за капуейра, humanizing nature, Санторини, турски хора̀, немски табелки, спестовни касички и вълшебни килимчета. А малко по-късно ще готвим мусака.

Панда ден

Това е новото ми приятелче! Получих го от Магинка! Сега Спонджбоб си има компания!

Интересното е, че идва точно в момента, когато пандата от зоологическата градина във Виена, Фу Лонг, се върна вкъщи в Китай. Това беше отразено много подробно в пресата и австрийците са много тъжни. Фу Лонг е първото бебе-панда, родено в Европа за последните 25 години.

19 November 2009

Twice I turn my back on you

Вчера заспах с лаптопа настрани и на светеща лампа. Спомням си, по някое време се усетих, вече се беше развиделило, нямах сили да си отворя повече очите. Отново всеки ден е сякаш седмица. Днес се прибрах в 12 от университета, опитвахме се да подкараме ардуино борд-а, трябваше да дозапоявам някои от хлабавите връзки. Получила съм пратка по пощата, утре сутринта ще мина да проверя. Пихме чай и разговори за какво ли не.

17 November 2009

Печени ябълки


Първите, които приготвям в живота си. Захарта не успя да се карамелизира, въперки това всички ги харесаха!

Have a break.


Have a sun.

Duality на ART+COM (2007)





Дигиталните вълни преминават в истински, когато достигнат басейна.
Една от многото спиращи дъха работи на ART+COM.

16 November 2009

Say nothing



Снощи докато заспивах имаше момент, в който не минаваше кола навън... Прозорците ми гледат към огромен булевард и времето на тишина между две коли е кратко. А сутринта трамваят беше празен и системата за съобщаване на спирките не работеше. Тишина и само музичка в ушите ми. Пристигнах по-рано и минах покрай реката. Днес отново като огледало.

Quote of the day: You grow by experiencing pain and happiness.

Senseware на български

Стомна, менци, павурче, чешма, вграждане на сянка, бране на рози, червен конец против уроки, полазване, кумичене, предпазване от змейска обич, шевица, дантела, гайтан, билки, самодиви...

От всички тези традиции и понятия трябва да избера вдъхновение и да измисля предмет, отговарящ на следните условия:
  • Entertaining
  • Subtle (daily life)
  • Human Centered Design
Имам една нощ за да го направя.

15 November 2009

Drive

Who's gonna tell you when
It's too late
Who's gonna tell you things
Aren't so great
You can't go on
Thinking nothing's wrong, but bye
Who's gonna drive you home tonight


В колко деликатен и нежен свят живеем...

Неделя сутрин


Имам чуството, че това е първата слънчева сутрин от две седмици. Малко по-късно сигурно ще ходим до неделния битак в покрайнините на града. Снощи легнах в 5, обедното кафе ли ми беше прекалено силно...

Shin Chan

Нещо довя отнякъде далечен холандски спомен.


Това филмче го гледаха момичетата, за които се грижех. Не е за деца. Докато търсех в youtbe, попаднах на това :-DDDDDD

12 November 2009

Righty - right

Топлата, бяла и светла зала... и мократа вечер, постлана с жълти листа...

Имах нужда от тази тренировка. Днес не беше точно ден. Сутринта се събудих 7 мин. преди началото на лекцията "Намеса в публично пространство". Изкочих за минути от нас и гледахме примери. После плъзнахме из града, за да лепим с магнитно фолио разни неща, които всеки беше приготвил.
Аз принтирах цитати от един от най-любимите ми филми - "Портокал с часовников механизъм" и ги слагах като коментари на стикерите на другите.

После кафе в ОК център, докато по някое време Мирсини не ме подсети, че закъсняваме за другата лекция за деня "Fashionable Technology", а аз съвсем бях забравила за нея. И съответно не бях пратила мейл с необходимите проучвания, които всеки трябваше да направи, както и разни други материали... Изпаднахме с час закъснение...

Докато другите представяха своите презентации намерих нужните ми линкове (да живее Stumbleupon). В последната част ни раздадоха по една ЛЕД лампичка, токопроводими конци и плат, разделиха ни на групи и трябваше да се измисли нещо.

Паднах се с непознато момиче. След кратък brainstorming тя изкочи с идеята за нещо, което показва дали си коленичил правилно в храм за молитва. Лампичката светва, когато сложиш колената си на точната позиция (имаш специални токопроодими наколенки). Нейна беше хрумката, а аз работих по техническата част. Не мога да повярвам какво написах току-що.

На тренировката бяхме четири човека. "Както в гр. дизайн, детайлите са много повече от важни". Палеца на крака е напред, ударът по земята е продължение на бутането на другарчето, трябва да си отпуснат през цялото време...

Сега чай от лайка и ранно лягане (евентуално).

11 November 2009

Arduino



И все пак, нямало проблем, че съм завъртяла основата за чипа. Моето първо Ардуино е завършено! Сега ще видим дали работи и ще се опитаме да контролираме с него разни неща в следващите лекции.

10 November 2009

Dark


Марлене ме заведе на дегустация на шоколад. В уречения час около десетина човека чакахме пред вратата на магазина и след малко ни отвориха, където учтивите продавачки раздадоха на всеки по една чаша с газирана вода. Собственикът, много типичен австриец - висок, слаб, с очила, разказваше за всеки от видовете. Започнаха с млечен шоколад с ядки и преминаха към тъмни, натурални шоколади от Мадагаскар, Тринидад и Тобаго и Венецуела... Черешката беше тъмен шоколад с далечни нотки на червено вино. После шоколадов ликьор... Моята връзка с шоколада вече не същата...
В петък съм на "Ден на тортата Линцер"...

08 November 2009

Shortcut



Сбъдната мечта, да хвана машинката и да се подстрижа сама! Сега сякаш лъчи излизат от главата ми и имам чуството, че мога да се усмихвам два път по-широко, отколкото преди!

А и как да не иска човек да се подстриже :)


07 November 2009

Вечер


Снощи беше много тихо навън...

Spät Zünderin*

От около две седмици в Австрия студентите протестират срещу предложените образователни реформи за връщане на таксите за обучението и ограничаване на достъпа до висшите училища. Моя университет също се присъедини към стачката, защото се оказа, че броя на студентите е същият, както в академията във Виена, но въпреки това получаваме по-малко пари от държавните субсидии. Аз още не мога да взема страна, факт е обаче, че не плащам такса за обучение, защото съм от държава членка на Европейския съюз.

В деня на стачката грееше прекрасно слънце и заради двата свободни часа между лекциите тръгнахме към единия от хълмовете наолко, Pöstlingberg. Загубихме много време докато разберем, че са спряли трамвая до там и можем да отидем само с автобус от централния площад и пътувайки се натъкнахме на протестиращите ни колеги.


На всеки от прозорците имаше по някой, който с мегафон обявяваше някакви неща, което създаваше особен шум.


Разбрахме че са огранизирали търг на безценица на техни произведения и решихме да участваме с плакат, подписан от всички нас.


Всичко вървеше доста забавно и работите се изкупуваха на цени между 5 -10 евро. Така и не успяхме обаче да видим дали 'произведението' ни се е продало, трябваше да ходим на лекция по Микроконтролери.

*Все още трябва да проверя какво означава думата

06 November 2009

The perfect blossom



The perfect blossom is a rare thing,
you could spend your whole life looking for one
and it would not be a wasted life.

Днес миризмата на залата след тренировка отключи стар спомен в мен от времената, когато тренирах акробатика като малка.
Ръката на сенсея, много чиста и нежна. Той е доктор. Разказа как спи по 5 часа на денонощние. И за неуспешния си проект 8. Виждам коронната му като излизаща от цялото тяло. Колко е различно, когато той води тренировката.

05 November 2009

Kotoousyu - The First Victory


Днес Казуто ми пусна тази музика, която негов приятел е композирал и е посветена на първата победа на Калоян Махлянов-Котоошу. Аз съм безмълвна...

04 November 2009

Fail


Началото на моето първо Ардуино, точно преди да разбера, че съм запоила в грешна посока микроконтролера.

File - New...

33 начина да започнеш деня

  1. Напиши нещо в своя дневник
  2. Наслади се на сутрешната тишина
  3. За 5 минутки бъди благодарен за нещо
  4. Отвори прозорците
  5. Изхвърли ненужен предмет
  6. Помогни на някой
  7. Медитирай за 5 минутки
  8. Помисли как да помогнеш на някой в предстоящия ден
  9. Упражнения
  10. Прекарай 5 минутки в градината
  11. Прости на някой
  12. Мисли си за някой който обичаш за 5 минутки
  13. Прочети стих
  14. Направи кафе или чай на своя significant other
  15. Напиши благодарствено писмо
  16. Вземи си свободен ден
  17. Изработи нещо
  18. Научи нова дума на чужд език
  19. Представи си сутрин в друга страна
  20. Направи малка разходка
  21. Запиши голяма своя цел
  22. Разчисти бюрото си
  23. Изпей песен
  24. Измисли си "фраза на деня"
  25. Изтрий ненужни е-мейли
  26. Виж изгрева
  27. Прочети дневника си от вчера
  28. Кратка йога
  29. Представи си три момента от вчера
  30. Представи си три момента от днес
  31. Снимай се
  32. Изтрий нещо от своя списък със задачи
  33. Избери си тема на деня

Много ми хареса този списък :)
(пълен текст тук)

03 November 2009

Cory Arcangel и Super Mario Clouds (2002)



Супер Марио е хакнат от Cory, който изтрива всичко, освен облаците. And a MUST SEE talk!

Ройшин

Нов сингъл, обложката със снимка по чорапогащник... Казва се Orally Fixated... На къде отива този свят? Кълнях се в тази жена...

Кутията


Винаги съм си мечтала за такава кутия. Все повече ще ми трябва.Хм.

Mitate



Това е една от новите думички на японски, които научих. Митате е място за въображението. Митате е домакин и гост. Домакинът подава усещането, а гостът го изпитва, добавяйки нещо от себе си.

Трудно е да се обясни, но примера, който ни даде Огава е тази градина горе. Казва се "Вода"...

Още по-трудното обаче е, че имам задачка да намеря подобен пример в българската култура. Митате... Ако на някой му хрумне нещо, ще съм много благодарна!

Time



Отново дълъг уикенд с много седене пред компютъра. Втори пореден понеделник е празник и нямаме лекции. В събота на концерт с Клеменс, слушахме чешки банди, много добра беше музиката. После "До последен дъх" на Годар вкъщи в леглото.
Все по-лесно намирам каквото ми трябва в супермаркета. Сега quest-a е къде да си намеря кус-кус. От няколко месеца вкусът му със захар и сирене - мммм.
Сутринта ме събудиха от банката, за да ми кажат, че картата ми е готова и проведох разговора на немски. Резултатът е, че утре трябва да стана рано, за да отида до там, не можах да събера думи за да се споразумея за по-късно.
В апартамента без съквартиранти е прекалено тихо.