21 November 2013

Опунция или алжирска джанка

Този кактус расте из Атласките планини на Алжир под път и над път, един вид плевел е дори.

Оказа се, че дава вкусни плодове и много често може да види човек пълни кофи оставени покрай шосето за продаване. Самите продавачи се криеха в близките сенки от жегата, докато спре някой да си купи.

В селото, докато бяхме на гости, ме научиха как да ги беля. Изисква се техника, ама почти неизбежно е се измъкнеш без бодилче в пръста, колкото и да внимаваш. Добре е да се държи плода отгоре и отдолу с два пръста, защото бодливото е отстрани. Първо се отрязва горната част (по-широката), после се прави вертикален прорез и се премахва и кожата.
Тук в Австрия не бих си и помислила да купувам от тези плодове, защото са скъпи, а и предпочитам местните ябълки например, но бащата на Дани ги беше получил като подарък, та щракнах и тези снимки за илюстрация.
 
Вкусни са много, имат вътре семчици, с които се ядат, другите му имена даже са кактусова смокиня или индийска смокиня. Уикипедия обаче каза, че произлиза от Мексико.

P.S.
В селото винаги ни предупреждаваха, че ако хапне човек повече от три, не му мърда седенето дълго в тоалетната и намигаха многозначително.

15 November 2013

Любимия бананов сладкиш с маково семе на Дани и Вероника

1/2 ч.ч разтопено масло
1 и 1/2 ч.ч захар
2 яйца
1 ч.л. сода за хляб
2 ч.ч. брашно
1/2 чаша мляко
3 банана нарязани
1/2 ч.ч. маково семе
200 гр. шоколад на малки парченца

Маслото се разбива със захарта на пяна, после яйцата. Содата с брашното се добавя към маслената смес и след това постепенно и млякото.
Следват бананите, маковото семе и шоколада

Гореща фурна, 20 мин. или до суха клечка.

P.S
Тази рецепта е пригодена от една, която намерих някъде преди време за Дани, защото той много обича банани. Вместо маково семе там препоръчваха смлени лешници, но аз тръгнах един ден да го правя и след като бях разбила вече яйцата, се оказа че нямам лешници та ги заместих с маково семе, което пак Дани много обича. Шоколадът е също негова добавка. От тогава това е любимия сладкиш на хората около мен, особено като се хапва топъл ммм... м... м...

А моето момче днес има рожден ден. Да ми е жив и здрав и все така прекрасен! ♥

09 November 2013

Есенен Залцбург



На разходка с братовчедка ми. Още един човек е влюбен в този град.