31 January 2012

Леща от Венци

Слагаш лещата да ври и започваш да режеш лук, морков, 4 скилидки чесън, може малко целина корен, и топваш клонче чубрица, малко червен пипер, и като уври лещата да омекне, слагаш домат.


P.S. Как се гледа градинска чубрица:

Преди да направи семена се бере, ако искаш семена я оставяш и после си правиш разсад. И като порасне 5-6 см си го насаждаш, обича вода, по 3 стръка през 15 см, или през 20 по-добре, че да не се нагъчква, то се разклонява и става супер.

23 January 2012

Кагами бираки

Кагами бираки е стара японска традиция на разчупване на оризови сладки (кагами мочи) и обикновено се провежда на 11 януари или около тази дата. Това е първият важен празник в годината след самата новогодишна нощ.

Самият ритуал има дълбока символика, идваща от японската митология. Наименованието му се превежда буквално като „счупване на огледалото”, тъй като оризовите сладки, които се използват, символизират кръгло огледало („кагами”). Огледалото е един от трите символа на императорската власт в Япония, които изобразяват трите добродетели – мъдростта, породена от размишление (огледало), доблестта, породена от действието (меч) и великодушието, породено от хармонията на ума, тялото и духа (скъпоценност).
Разчупването на оризовите сладки, които символизират огледало, е израз на вглеждането в себе си, на предефинирането на целите, на самоусъвършенстването и новото начало, което носи Новата година. Като счупваме огледалото, ние чупим и отражението на нашата истинска природа, на истинската ни същност. Надеждата е, че с всяка следваща година отражението ще се приближава все повече до оригинала.

Част от ритуала Кагами Бираки включва приготвянето на оризовите сладки и счукването на сварения ориз (мочи цки), за да се получи тестото, от което се правят сладките. Удрянето по ориза също носи символичен смисъл и изобразява труда, който е необходимо да положим над себе си – над нашите тяло, ум и дух. По време на празника готовите сладки се разчупват с ръце или чук и се изяждат. В никакъв случай не се режат, защото разрязването символизира разкъсване на връзките.

За учениците по айкидо, карате, джуджуцу, Кагами Бираки символизира обновяването на духа и на решимостта им да се посветят на тренировките. Обикновено тогава се провежда първата за годината тренировка (хацу гейко), когато всички се събират заедно, за да чуят наставленията на своя сенсей. В този момент е прието той да сподели с тях какво чувства и да разкрие истинската си същност, а учениците би трябвало да използват този повод, за да се замислят за себе си и за извършеното от тях през изминалата година.

По Весела Кирова

А ето къде проведохме нашия Кагами бираки тази година. Хижата беше мъничка, много уютна, почти приказна. Нямаше оризови сладки, но хапнахме на корем от вкусотиите, които всеки беше донесъл.



15 January 2012

Лале ли си...




Видях първите кокиченца за тази година!

11 January 2012

Постни вкусотии от Санчето

Палачинки

3-4 чаши брашно, в брашното се слага 1/2 чаена лъжичка сол и толкова сода, долива се хладка вода и се бърка до хомогенна смес подобна на боза. Може да се прибави и 1 супена лъжица олио.

Мекици

3-4 чаши брашно, в брашното се слага 1/2 чаена лъжичка сол и толкова сода за хляб, гаси се с лимонче или оцетец, 2-3- чаши хладка вода се прибавят постепенно като се меси тесто за мекички.

02 January 2012

В Тирол






Имат доста сняг.
Честита да е 2012-та!