24 October 2013

Сарми с праз лук и гъби от Мика

За плънката:
  • 2 големи стръка праз лук + дръжките на 1 връзка магданоз
  • около 15 средни пресни печурки
  • 1/2 чаена чаша ориз
  • 1-2 средно големи моркова
  • чубрица
  • риган
  • червен пипер
  • черен пипер
  • сол на вкус
  • олио


Начин на приготвяне:
  • Нарязваме праз лука на ситно.
  • Почистваме и нарязваме гъбите на кубчета.
  • Рендосваме морковите на едро ренде.
  • В голям тиган задушаваме лука, магданозените дръжки и гъбите, докато омекнат.
  • Накрая прибавяме и ориза и продължаваме да пържим, докато оризът стане прозрачен.
  • Махаме тигана от котлона, добавяме моркова и подправките.
  • Напълваме зелевите листа със сместа и ги завиваме във формата на сарми, които подреждаме в тава, като надупчваме всяка сърма на 1-2 места с вилица.
  • Заливаме ги с вода (да ги покрие малко повече от 2/3), а накрая и с малко олио.
  • Покриваме ги с листа от зелето.
  • Печем ястието около 50-60 минути на 200 градуса.

No comments: