03 January 2015

2014

Ами време си е за равносметка, или поне поглед назад, особено след като не съм писала толкова много време в блога. Отварям папката със снимките от вече миналата година и започвам с една разходка до хижа Мусала в началото на януари.



Следва Kagami Biraki със самураите от дожото на малката хижа в Spital am Pyrn (последното ни събиране там, туристическото дружество я е продало), и тичането из гората посред нощ, след като една от сигналните ракети (изстреляна заедно с фойерверките) се приземи в сухата гора и продължи да гори, та катерихме с лопати баира, за да проверим дали не се е запалило нещо (носталгично снимки от 2012 и 2013 г.).

В средата на януари случайно попаднах на курс по готвене с рецепти от Кения и започнах да помагам на организаторите с рекламните им материали. НПО-то се казва КАМА и задачата им е да организират готварски курсове, които се водят от бежанци или емигранти, чакащи за статут на бежанци. Според австрийското законодателство тези хора нямат право да работят и курсовете (за които човек дава малко дарение ако реши да посети някой от тях) са начин по който бежанците могат да припечелят нещо, както и най-вече да споделят знанията си, да се запознаят с нови хора, а и да покажат лицето си на австрийците, които често са подозрителни спрямо чужденци. До края на годината научих и рецепти за вкусотии от Афганистан, Сирия и Кот д'Ивоар, а през септември излезе дори готварска книга, на която съм горд дизайнер и фотограф (само на някои от снимките).

Началото на март с изложба в Букурещ, галерия Виктория и музея за съвременно изкуство (в бившия Дом на народа). Разходка до Ана в Словения през април (отново за Великден), отново житен режим (нямам търпение да го направя пак и тази година).

През май приключи лудото търсене на нова квартира и новата къща си е сериозен ongoing project, с който обаче сме супер щастливи, особено като приютяваме приятели, а и сродни пътешественически души от Couch surfing и Warm showers.

Юни и фестивал за пчелите в Klein Pöchlarn, коктейли за AMRO, наградата Gabriele-Heidecker и качването на Траунщайн. Юли с разходка до Берлин и няколко дни в Ротердам и любимата Холандия.
Август с подготовка за пътешествието с колелата от Линц до България по Дунава през септември, успешното пристигане в Своге, макар и малко поизмокрени от дъждовете по пътя.



Октомврийски Берлин при Фло и Тиаго, ноемврийска разходка с лодка до Ottensheim, Братислава по повод фестивал на фотографията. Stereo MC's с Неви и Явор и стартирането на International Graduates Club Linz в Ursulinenhof. Та 2014-та беше не лоша година, но има и още желания за сбъдване.

No comments: