13 January 2011

Тортата (с мак)


200 г краве масло
200 г пудра захар
1 пак. ванилиева захар
6 яйца
200 г маково семе, смляно
100 г смлени орехи
60 мл ром
щипка канела, галета, шипков мармалад, какао

За глазурата:
200 г пудра захар
1 лимон
2 супени лъж. вода

Отделят се белтъците от жълтъците. Белтъците на сняг. Отделно се разбива маслото и към него се прибавя пудрата захар, смесена с 1 пак. ванилева захар и жълтъците. Добавят се също маковото семе, орехите, ромът и канелата, като се редуват и се сипват по малко и същевременно се разбъркват. След това се прибавят разбитите белтъци.

Тортената тавичка се намазва с краве масло и обилно се поръсва с галета. Изсипва се сместа и се пече на предварително загрята фурна на 180 градуса 50 минути. На изключена фурна се оставя още 10 минути.

Като се извади от фурната се обръща върху табла и се поръсва с пудра захар. Оставя се да истине. Блатът се разрязва на две части, намазва се с шипков мармалад и се слепва. Отгоре също се намазва с мармалада.

За глазурата: Пудрата захар, сокът от лимона и 2 с. л. вода се разбъркват и се залива тортата. Поръсва се с какао и за украса се използват бонбони "Рафаело".

Поставя се в хладилник.

По Ели Великова.

P.S.
Извинявам се за лошата снимка, но тортата беше прекалено вкусна, за да имам търпение да наглася светлината. Мммммм...

No comments: