02 January 2022

Содена питка

Рецептата е от тук. Много добре се получи за миналогодишната Коледа.


2 1/2 чаена чаша брашно
1 чаена лъжица хлебна сода
1 чаена лъжица сол
1 чаена лъжица мед
1 1/3 чаена чаша газирана вода 
50 грама семена

1. Подготовка на сухите продукти: Пресявате брашното, заедно със содата и солта в купа, добавяте и семената. Може да ползвате микс от семена, например маково семе, ленено семе, сусам, или пък предпочитаните от вас семена.

2. Добавяте меда и газираната вода и разбърквате с дървена лъжица. След като размесите добре с дължицата, намокряте ръцете си с вода и оформяте тестото във формата на топка и я поставяте в тава, върху която сте поставили хартия за печене. Поръсвате с брашно. С остър нож правите дълбок разрез във формата на кръст върху топката тесто. Печете содената питка в предварително загрята на 220 градуса фурна за около 10 минути, след което намаляте фурната на 180 градуса за около 30 минути, или докато содената питка придобие апетитна препечена коричка.

No comments: