14 April 2013

Разсад

Организацията Аrche Noah се занимава със събирането на семена от старите и устойчиви сортове зеленчуци и подправки, като реакция на все по-доминиращите хибридни такива, които заливат пазара. Много от тези стари сортове са обречени на изчезване, защото се отглеждат само в частни градини или от малка част от фермерите. Австрия е страна, която до сега се е опазила до голяма степен от генетично модифицираните храни, но борбата не е лесна.

Веднъж в годината Arche Noir продават разсад в тукашната Ботаническа градина, за което ми разказа Катлин, учителката ми по немски език. Вчера се вдигнахме с колелата за да купим домати и подправки, и се върнахме с 4 сорта домати, единият от които черен, краставици, патладжани, сладки чушки, чили и подправки, които се чудя как ще събера на балкона. Част от тях ще отидат в градината на Щефан, но все пак искаме поне няколко корена домати, подправките и чилито да оставим при нас.

Държа ги все още вътре, защото през нощта си е студено.

2 comments:

Ясмина said...

чудно балконче :)онази синя кампанула я чакам сега да поникне и на моето балконче :)

piece-of-plastic said...

Ех, това ми е втората кампанула, тъкмо ми я подари съседката :) Предишната нещо не можах да и угодя както трябва, дано на тази и хареса на балкона :)