03 March 2014
Запечено със сух хляб
В немския език под думата Auflauf се разбира запечено ястие във фурната (или касерол, обаче тази "българска" дума я чувам за пръв път, но като поразрових из нета, се оказа че се използва). Та тази рецепта я намерих в Златната вегетарианска книга на GU, която известно време пренебрегвах, за преоткрия наново преди месец-два.
Вкъщи понякога остава сух хляб, който нарязвам на кубчета и изсушавам за да го ползвам за крутони (отново прекрасна българска дума) в "Супа хлебчета", (както в детската градина наричахме крем-супата с картофки), но сега намерих и друго приложение.
Необходими продукти:
300 г (или малко повече) сух хляб
200 г настърган кашкавал
100 мл мляко
150 мл сметана
4 яйца
сол, индийско орехче
1 лъж масло
500 г чери или обикновени домати
Приготовление:
Фурната се загрява на 200 градуса, хлябът се нарязва на кубчета и се слага за 5 мин да се запече. Кашкавалът, млякото, сметаната, яйцата, солта и индийското орехче се смесват. Запечените кубчета се слагат в по-дълбока тавичка и се заливат със сместа. Отгоре се подреждат доматките, нарязани на кръгчета, пече се 30-35 минутки, докато отгоре добие цвят. Подхожда си със зелена салата.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment