09 September 2012

Имамбаялдъ от Иван от Пловдив

За около 5-6 порции

I.
3-4 глави лук, нарязани на едро, 2-3 скилидки чесън, 7-8 чушки (на едро и те) се запържват с олио около 30-40 мин, докато омекнат. Добавят се около 800 гр. настъргани домати (без люспите). Всичко се пържи, докато стане яхния. После магданоз, „колкото и да сложиш не е достаъчно“, демек, колкото поеме, търпи много. И после сол, чер пипер, риган, бахар (най-много 2 зрънца).

II.
3-4 средни патладжана се нарязват на дълго на тънки парчета (капаците се запазват, без дръжките). Парчетата се осоляват и се оставят около 30 час да им изтече водата. След това се запържват леко в тиган, поемат много олио.

След като сме готови с тези два процеса, се взима дълбочък съд от йенско стъкло или глинен гювеч и се реди ред патладжани, ред яхния, ред патладжани, ред яхния... Накрая отгоре се слагат капаците на патладжаните. Пече се на 150 градуса, час и половина.

Върви чудно с хляб и айрян. А имамбаялдъ означава „имамът припадна“ (от възхищение).

No comments: