I.
3-4 глави
лук, нарязани на едро, 2-3 скилидки чесън,
7-8 чушки (на едро и те) се запържват с
олио около 30-40 мин, докато омекнат.
Добавят се около 800 гр. настъргани домати
(без люспите). Всичко се пържи, докато
стане яхния. После магданоз, „колкото
и да сложиш не е достаъчно“, демек,
колкото поеме, търпи много. И после сол,
чер пипер, риган, бахар (най-много 2
зрънца).
II.
3-4
средни патладжана се нарязват на дълго
на тънки парчета (капаците се запазват,
без дръжките). Парчетата се осоляват и
се оставят около 30 час да им изтече
водата. След това се запържват леко в
тиган, поемат много олио.
След
като сме готови с тези два процеса, се
взима дълбочък съд от йенско стъкло или
глинен гювеч и се реди ред патладжани,
ред яхния, ред патладжани, ред яхния...
Накрая отгоре се слагат капаците на
патладжаните. Пече се на 150 градуса, час
и половина.
Върви
чудно с хляб и айрян. А имамбаялдъ означава „имамът припадна“ (от възхищение).
No comments:
Post a Comment