24 September 2012

БЕТОН ТОРТА от Яшодка

(Старата рецепта на вуйна ми Стефка - без яйца и подобрена)

300 гр. краве масло
2 чаши пудра захар
2 ванилии, кора от 1 лимон (портокал)
1,5 чаши натрошени орехи (може и други ядки, стафиди)
3 пакета бисквити (от по 165 - 200 гр.)
1,5 чаша топло мляко
150 гр. течен шоколад (това си беше чиста импровизация. По желание може да се сложи какао)

Приготовление:

Натрошават се бисквитите в дълбок съд и се заливат с топлото мляко.
Не бива да стоят сухи. По преценка може да се добавя по мъничко още мляко.
оставят се да поемат млякото поне 10 минути, през което време се забъркват останалите продукти:
Маслото (трябва да е меко - да е престояло извън хладилника няколко часа)
се обърква с пудрата захар, течният шоколад, ядките, (стафиди, ако има) кората от лимон (портокал).
Смесват се с бисквитите и се разбъркват добре. Сместа се изсипва във влажна тава.
Разстила се равномерно и се заглажда с навлажнена с мляко ръка.
Прибира се в хладилник минимум за 1 нощ. (Или в камерата за 1 час, ако няма време :)))

Украса:

Готовата торта се намазва с крем по избор: нишестен, шоколадов, сладоледен, плодов сметанов и др.

Сметанов:
В зависимост от големината на тавата, може да са необходими 1-2 кофички сметана от по 400 гр.
или може да се смеси 1:1 сметана и кисело мляко с висок процент масленост (3,6; 4,5 %)
Може и в сметаната да се добави какао или кераб (рошково брашно) за цвят.
Прибавя се пудра захар ( по 150 гр. на кофичка) или обикновена, по 2 ванилии на кофичка.
Отгоре може да се украси с кокосови стърготини (ако е кафява сметаната);
с шоколадови пръчици, ако е бяла; плодове и други...
Отново се оставя да престои в хладилник поне 1 час.

Приятен апетит! Твори и експериментирай!!!
Очаквам отзиви!
Прегръдки
с обич
Яшода :)))

No comments: