12 May 2015

Ден 9 - 31.03.2015 - Yak Kharka - Thorung Phedi


Гледката през прозореца на стаята ни не оставя никакви съмнения за времето. Потегляме през слънчевата бяла пустиня.


Яковете са се излегнали да се печат, при мен всяка стъпка е трудна, изоставам от групата, изтънелия въздух си казва думата. Правим много почивки, въпреки че и днес преходът е пак само около 4-5 часа. Срещаме няколко човека, които се връщат назад. Хванала ги е височинната болест и са тръгнали към ниското. Минаваме през участък със свличащи се камъни, което още повече увеличава адреналина ни, никой не пострада. Сърцата ни са свити, след малко виждаме постройките на Thorung Phedi (4450 м).

Правим лека почивка, оставяме раниците и тръгваме към High Camp (4850 м) за аклиматизация. Утре рано сутрин ще трябва пак да се качим до там, с целия багаж обаче. Пренощуваме по-долу, защото рискът от височинна болест е по-малък. Слизаме и се настаняваме по-близо до газовата печка в столовата.

Вечерята е пак в интернационална компания. Прогнозата за времето явно е на наша страна, чудим се към колко часа да тръгнем сутринта към превала. По средата на сладките приказки Дани излиза и се връща с кръвясали очи, повърнал е всичко, което е ял. И двамата ни удря силно главоболие. Здравей височинната болест! Започваме да пием вода и чай като за световно, Дани пие и някакво хапче, Аби, гайдът на Нико ни успокява, че е нормално да имаме леки симптоми. Аз съм обаче в лека паника, ако утре сутринта съм така не знам как ще успея да тръгна, притеснявам се и за Дани, който очевидно е по-зле от мен.

В стаята е минус 10 градуса. Сгушваме се с дрехи и шапки в чувалите и се покриваме с дебелите одеяла. Моля се утре да сме по-добре.


No comments: