07 November 2009

Spät Zünderin*

От около две седмици в Австрия студентите протестират срещу предложените образователни реформи за връщане на таксите за обучението и ограничаване на достъпа до висшите училища. Моя университет също се присъедини към стачката, защото се оказа, че броя на студентите е същият, както в академията във Виена, но въпреки това получаваме по-малко пари от държавните субсидии. Аз още не мога да взема страна, факт е обаче, че не плащам такса за обучение, защото съм от държава членка на Европейския съюз.

В деня на стачката грееше прекрасно слънце и заради двата свободни часа между лекциите тръгнахме към единия от хълмовете наолко, Pöstlingberg. Загубихме много време докато разберем, че са спряли трамвая до там и можем да отидем само с автобус от централния площад и пътувайки се натъкнахме на протестиращите ни колеги.


На всеки от прозорците имаше по някой, който с мегафон обявяваше някакви неща, което създаваше особен шум.


Разбрахме че са огранизирали търг на безценица на техни произведения и решихме да участваме с плакат, подписан от всички нас.


Всичко вървеше доста забавно и работите се изкупуваха на цени между 5 -10 евро. Така и не успяхме обаче да видим дали 'произведението' ни се е продало, трябваше да ходим на лекция по Микроконтролери.

*Все още трябва да проверя какво означава думата

3 comments:

Bla said...

И аз съм ходил на студентски протести, но нямаше файда. В България файдата е wishful thinking, в Австрия може и да е другояче.

piece-of-plastic said...

Доста са активни тук, не знам дали са като във Франция или Гърция, ще видим какъв ще е резултата. А и между временно се оказа, че плаката ни се е продал за 10 евро :))))))

trakatumka said...

При нас няма гражданско общество-за каква файда изобщо може да става дума...